Blog Zeilreis in Schotland

Zeilreis Schotland \\ reisverslag small isles & Skye

Zondag 14 augustus gaat mijn zeilreis van start. Deze Sailing Bird is niet zo’n earlybird. Dus een beetje versuft stapte ik om 04.00 in de auto. Op naar Schiphol. Door alles wat ik gelezen had in de krant over de grote druktes en de waarschuwing die ik van Schiphol kreeg dat 14 augustus een piek dag zou zijn, was ik een beetje huiverig voor wat me te wachten stond. Maar niets van mijn ‘angsten’ zijn uitgekomen. Geen lange rijen voor de parkeergarage, geen lange rijen voor de security . Niets van dit alles. Gelukkig. Stipt om 08.00 stapte ik het vliegtuig in en ging mijn reis echt van start.

Aankomst in Schotland 

1 uur en 15minuten later lande het vliegtuig weer. Schotland, daar ben ik! Mijn droom kwam uit, een dag heeft 25 uur! Er is namelijk een tijdverschil tussen Nederland en Schotland. Dus als je het zo bekijkt duurt de vliegreis maar 15 minuten

Na een prachtige busreis van 3 uur dwars door de Schotse Hooglanden ben ik aangekomen in Oban. Een mooi stadje aan de westkust van Schotland. En midden in Oban ligt ze te stralen. Mijn bestemming voor deze week, De Flying Dutchman. Een imposant gezicht om zo’n robuust schip in een relatief kleine haven te zien liggen tussen een aantal jachten. Want wist je dat de Flying Dutchman een van de weinige traditionele Nederlandse zeilschepen is die Schotland als vaargebied heeft?

Aan boord van de Flying Dutchman 

Aan boord werd ik hartelijk ontvangen door kapitein Aries en zijn crew. Nadat ik kennis heb gemaakt met de overige gasten kunnen we aan tafel. Aangezien de zon schijnt en ons een mooie zonsondergang te wachten staat eten we buiten. De kok heeft een heerlijke paella volgens een echt Spaans recept voor ons gemaakt. Het is heerlijk. Nadat we met zijn alle genoten hebben van het dessert komt kapitein Aries langs om het plan voor de week door te spreken. Aangezien de  zeilreizen ten alle tijden afhankelijk zijn van weer en wind wordt de reis een beetje aangepast omdat het niet haalbaar is de huidige planning te varen i.v.m. de wind. Maar dat mag de pret niet drukken. Want het nieuwe reisplan klinkt ook super. En heel eerlijk, ik denk dat het hier in Schotland niet uitmaakt waar je heen zeilt. Want van wat ik gezien heb is alles mooi hier!

Van Oban naar Tajvallich 

Maandag 15 augustus Na een goeie nachtrust wordt ik gewekt door de geur van vers gezette koffie. Als ik naar boven kom zie ik Oban in een heel ander licht dan gisteren, de blauwe lucht heeft plaats gemaakt voor dikke grijze wolken. Typisch Schots weer. Maar het is droog, en de temperatuur is goed. Na een voedzaam en goed ontbijt besluit ik nog een rondje door Oban te wandelen. En langzaam komt de zon door de wolken heen gepiept.

Rond 9 uur laten we Oban achter ons en zetten we koers richting Tajvallich. Aan beide kanten glooien er super groene bergen om ons heen, en het water is super helder. Ik hoop dan stiekem ook dat we deze week nog wat wildlife kunnen spotten. Na een uur varen komen we in een soort wildwaterbaan terecht. Een gebied waar meer dan 6 knopen stroming staat. Nu ben ik als zeiler best wat gewend, maar hier werd ik toch even stil van.

Tijdens de vaartocht richting Tajvallich kwam ik ogen te kort. Waar je ook kijkt, stuurboord, bakboord, voor de boeg van het schip of achter het schip. Overal ziet het eruit als een ansichtkaart!

Voor mij was vandaag één van de hoogtepunten de dolfijnen die we tijdens hun jacht tegen kwamen! Wat een mooie sierlijke dieren! Maar dat was niet het enige wat we zagen. We kwamen ook een grote verscheidenheid aan vogels tegen. En ik dacht dat ik het zien van zeehonden niet meer zo bijzonder zou vinden aangezien ik die regelmatig tegen kom op onze zeilreizen over de Waddenzee. Maar zeehonden zien op een soort onbewoond eilandje tussen reusachtige bergen is toch nog wel even wat anders.

Rond half 5 gaan we voor anker in een beschutte baai. En worden we met de RIB (snelle rubberboot) van de Flying Dutchman naar het plaatsje gebracht waar we op eigen gelegenheid dit dorpje kunnen gaan verkennen.

Na een kleine wandeltocht zijn we met de hele groep inclusief de bemanning uit eten geweest in een lokaal restaurant. De sfeer zat er goed in. 2 gasten bleken gouden keeltjes te hebben, ze leende een gitaar van het restaurant en het bleef nog lang gezellig…

Zeilen richting Jura 

Dinsdag 16 augustus Terwijl ik een kop koffie dronk en van het uitzicht en het Engelse ontbijt genoot kwam daar een zeehond even gedag zeggen. Mooi begin van de ochtend!

Anker op! En zeilen! De wind staat gunstig, we zetten koers richting Jura. Dat ik van zeilen hou is natuurlijk geen verrassing, maar zeilen in Schotland is anders. Magisch! Aan beide kanten zijn zoals ik al eerder beschreven heb prachtige groene bergen, en je waant je in een sprookje!

Tijdens de lunch werden we getrakteerd op een runder burger met verschillende salades en een home made quiche. Heerlijk! Nadat we na een aantal uren zeilen aan kwamen in Jura ben ik gaan hiken over dit prachtige eiland.

De naam Jura komt uit het oud Noors en betekent herteneiland. Hetgeen vandaag de dag nog actueel is aangezien de 5.500 herten op het eiland de menselijke populatie van 180 bewoners overtreft.

De zon kwam door en de wolken trokken weg. Nu ben ik persoonlijk niet zo geïnteresseerd in whisky, maar direct aan de plek waar we aan gelegd hebben was een distilleerderij die open is voor bezoek, rondleidingen en whisky proeverijen. Veel van mijn medepassagiers die wel gek zijn op echte schotse whisky zijn hier dan ook een kijkje gaan nemen.

Zeilen door een schilderijtje

Woensdag 17 augustus. Om half zes zijn we vertrokken. Terwijl de zon langzaam opging zeilde wij richting Iona. De zee was ietsje wilder dan de voorgaande dagen. Maar mede door de kennis van de crew die ons moeiteloos door de golven manoeuvreerde is niemand zeeziek geworden.

Onderweg wist kapitein Aries ons van alles te vertellen over de vele vogels, eilanden en andere flora en fauna die Schotland rijk is. Super interessant. En naast dolfijnen, zeehonden en vogels hadden wij het geluk een dwergvinvis te zien. Nu zou je denken, oh schattig een dwerg walvis. Maar niets is minder waar, want deze walvis kan maar liefst 12 meter worden.

Hoe groot de walvis was die wij gespot hebben kan ik niet zeggen. Maar ik vond het in ieder geval geen dwerg.

Aan gekomen met Iona, ging de Flying Dutchman voor anker en bracht de crew ons aan land met de RIB als we dat wouden. Nou dat wou ik wel. En het was de moeite waard. Zoals overal is het zo groen, en staan er idyllische huisjes. Ook is staat er op Iona een oud klooster.
Ioana Abbey and Nunnery. Éen van de oudste christelijke klooster van west Europa. Zeker de moeite waard om te bekijken.

Nadat iedereen weer terug was aan boord, zijn we verder gevaren richting een beschutte baai. Wederom alsof je door een schilderijtje vaart. En dat dit een mooi strand is bij deze ankerplek is kan ook de koningin van Engeland bevestigen, want zij kom hier zeer regelmatig om haar hondjes uit te laten wanneer ze in haar vakantieverblijf in Schotland is.

Op naar vissersplaats Tobemory  

Donderdag 18 augustus. We zijn helaas alweer over de helft van de reis, en zetten vandaag koers richting Tobemory. We zeilen vol tuig. Tobermory is een vissersplaats op het eiland Mull. Dat dit een wat grotere havenstad is merk je direct. Er liggen veel meer schepen en bootjes afgemeerd. En op elke hoek van de straat is wel een winkeltje, of een koffietentje.

Ook hier is een distilleerderij waar je een rondleiding krijgen kan en verschillende whisky’s proberen mag. De huisjes van Tobermory zijn bijna allemaal gekleurd, en dat tekent schitterend af tegen de soms zo grauwe luchten. Onderweg hadden we net als gisteren weer wat zeegang. Maar daarnaast werden we ook begeleid door de zon. En de groene bergen waar ik inmiddels dol op ben, worden door de felle zon weer in een heel ander licht gezet. En ik heb denk ik echt veel geluk gehad, of misschien is het altijd zo hier. Maar ik heb alweer dolfijnen gezien. En mijn medepassagiers hebben ook weer een walvis gezien. Helaas heb ik deze niet gezien.

Voluptas voluptatum nihil eligendi ut.

Vanavond krijgen we de kans om uit eten te gaan in een van de lokale restaurant zodat we ook kunnen genieten van het Schotse eten! Ik heb gegeten samen met een aantal reisgenoten in een oude kerk. Het eten was top en de bediening was erg vriendelijk, dit is iets wat me sowieso opvalt in Schotland. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Daarna gingen we met een wat kleiner clubje door naar een Schotse pub. Die Schotse biertjes smaken prima…

Sound of Mull 

Vrijdag 19 augustus Na het ontbijt hadden we nog even tijd. We vertrekken namelijk om 11 uur. Die kans laat ik niet lopen, ik trek mijn wandelschoenen aan en ga op pad voor een kleine hike.

Ik geniet van de rust en stilte die er heerst op de heuvels van Tobermory. Vanaf bepaalde punten heb ik een schitterend uitzicht over de baai waar de Flying Dutchman afgemeerd ligt. 

Vlak nadat we vertrokken zijn zetten we zeil. Het waait behoorlijk en we halen gemakkelijk de 8 knopen. Genieten!

We zeilen door de sound of Mull. En onze eerste echte regenbui van deze week is een feit. Maar ik heb me laten vertellen ‘today’s rain is tomorrow’s whisky’. En dat vind ik een mooie gedachte. Zelf denk ik dat wanneer je Schotland bezoekt. En je alleen maar droog weer hebt gehad dat je niet het echte Schotland hebt gezien. Een beetje regen hoort erbij.

We gaan uiteindelijk voor anker in een baai bij Fishnish En de mensen die willen worden afgezet met de RIB aan land. Vanavond staan er mosselen op het menu, en ik had de eer dat ik mee mocht naar de mosselfarm om ze op te halen. Bij terugkomst aan boord showt kapitein Aries ons een zak met sint Jakobs schelpen die we krijgen als voorgerecht. Hij verteld dat hij deze net gekocht heeft bij een plaatselijke visser uit het dorp. En dat ze met hand zijn opgedoken. Wauw! Versere schelpdieren krijg je nergens. Ik ben onder de indruk.

De bemanning is druk bezig de Sint Jakobs schelpen en mosselen schoon te maken en wij mogen helpen. We krijgen uitgebreid uitgelegd hoe we dit het beste kunnen doen. Nadat we alles schoon hebben gemaakt duikt de bemanning de keuken in en bereidt een koningsmaal voor ons.

Genietend van het eten en de zonsondergang sluiten we de dag af.

Via Duart Castle naar Oban 

Zaterdag 20 augustus Na het ontbijt vertrekken we richting Duart Castle. We zeilen over Loch Linne met een vriendelijk zonnetje en een aangename bries. Eenmaal aangekomen bij het kasteel gaan we voor anker en worden we met de RIB aan land gebracht. Een regenboog glijdt over de flying dutchman heen. Dit maakt alles nog sprookjesachtiger.

Je kunt ervoor kiezen om het kasteel te bezoeken of een mooie wandeling de maken over de kliffen. Ik kies voor beide! Ik ga snel het kasteel in, verwonder me over dit oude bouwwerk, en sluit af met een wandeling. Als ik terug kom zie ik dat ik nog een beetje tijd over heb en drink een kop koffie in het bistrootje wat bij het kasteel is.

Nadat we op zijn gepikt en terug aan boord worden gebracht genieten we van een lunch en maken ons klaar om verder te zeilen richting Oban. Onze eindbestemming van deze reis. Onderweg zien we weer dolfijnen! Dit verveeld echt nooit.

Aangekomen in Oban hebben we nog even tijd voordat het captainsdiner begint en ik besluit om nog even rond de haven te wandelen. Zodra ik terug kom en de pier oploop ruik ik een heerlijke geur. Het blijkt de geur te zijn van een Scottisch Beef stew. Lekker!

Tijdens het eten praten we na over de fantastische reis die we met zijn allen hebben gehad. Aangezien het de laatste avond is, een morgenochtend iedereen op een ander tijdstip vertrek nemen we nu afscheid van elkaar. Aries en zijn crew bedanken ons, wij bedanken hun en samen proosten we met een schotse whisky. Zoals mijn Engelse reisgenoot Jack zo mooi zei : Strangers becomes friends!

De laatste dag van de zeilreis door Schotland 

Zondag 21 augustus De laatste keer wakker worden aan boord van de Flying Dutchman. Er staat een uitgebreid ontbijt voor ons klaar. Sommige mensen zijn al in alle vroegte vertrokken.

Mijn bus gaat om 11.00, dus ik heb nog even tijd. Nadat ik iedereen gedag heb gezegd loop ik naar de bus. Dit is 5 minuten lopen vanaf de pier waar de Flying Dutchman afgemeerd ligt. Super relaxt dus. Op het moment dat ik aan kom lopen rijdt de bus het station op. Top timing! Ik verheug me op de bus, na 7 dagen op zee te hebben gezeten en de schoonheid van Schotland vanaf het water te hebben bewonderd is het ook leuk om nog tijdens de 3 uur durende busrit naar de airPort te genieten van het binnenland. Alles loopt voorspoedig en ik ben ruim op tijd op het vliegveld. Zonder problemen kom ik door de security en stap aan boord van het vliegtuig. 
Dag Schotland! Tot ziens!

Beleef ook zelf de magie van Schotland op een zeilschip.

Dit was niet de eerste keer dat ik meegezeild ben met de Flying Dutchman, maar wederom ben ik onder de indruk. En trots dat ik dit robuuste schip met zijn professionele bemanning en magische vaargebied mag aanbieden. Ik wil de bemanning Aries, Esther en Lulu heel hartelijk danken voor een onvergetelijke reis.

Ben je enthousiast geworden over mijn verhaal? En zou je zelf ook graag de magie van Schotland willen beleven op dit stoere, robuuste schip? Neem contact met ons op. En wij helpen je graag om dit te realiseren.

Kan ik je helpen? Neem contact met mij op
zodat ik je zeildroom
kan verwezenlijken

Marloes Wahlers - Hoven - Jouw zeilgids - Sailing Bird
Marloes Wahlers - Hoven
Jouw zeilgids
Bel of whatsapp met Sailing Bird
Bel of whatsapp mij
+31 (0)6 34 20 06 34
E-Mail - Sailing Bird
Mail mij
marloes@sailingbird.com
Je zeildroom verwezenlijken - Sailing Bird
Unieke zeilreis - Sailing Bird
Het perfecte schip - Sailing Bird